Hur kan man låna utan UC

Vilka alternativ som är lämpliga för den som vill låna utan UC beror till stor del på varför man vill låna utan UC. Här nedanför kommer några tips på hur du kan göra för att låna utan UC, beroende på hur din situation ser ut.

Jag vill låna utan UC eftersom jag har en betalningsanmärkning registrerad hos UC

lanaOm du har en betalningsanmärkning hos UC kan du räkna med att den syns även hos andra kreditupplysningsföretag, så att undvika just UC är sällan en framkomlig väg.

Att du har betalningsanmärkningar behöver inte innebära att du automatiskt blir nekad att låna, det finns långivare som gör en helhetsbedömning av din situation. Du kan dock räkna med att tvingas acceptera högre effektiv ränta om du vill låna. Maxbelopp och avbetalningstid kan också påverkas negativt av att man har betalningsanmärkningar, och du kan behöva ha borgensman eller medsökande för lånet.

Alternativ för dig som vill låna utan att någon kreditupplysning görs är Pantbanken och P2PL-sajter. Vissa långivare kan också tänka sig att låna ut pengar utan ny kreditupplysning för befintliga kunder som skött sig perfekt tidigare, om det rör sig om ett litet osäkrat lån med kort avbetalningstid.

Syns din betalningsanmärkning verkligen hos UC?

Om du har en enda betalningsanmärkning och skulden den härrör från är slutbetald kan Kronofogden sekretessbelägga betalningsanmärkningen så att den inte längre lämnas ut till kreditupplysningsregister. De kreditupplysningsregister som redan har fått information om den är skyldiga att rensa ut betalningsanmärkningen när den har sekretessbelagts. Det kan dock ta en ett tag innan de uppdaterar sina register, så man kan behöva vänta med att låna tills uppdateringen har genomförts.

Var extra varsam med att skuldsätta dig efter att en betalningsanmärkning har belagts med sekretess. Om du får någon ny betalningsanmärkning under de kommande 2 åren blir både den gamla betalningsanmärkningen och den nya betalningsanmärkningen synliga.

Jag vill låna utan UC eftersom jag inte vill ha någon omfrågeuppgift registrerad

Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta i form av en så kallad omfrågeuppgift (även kallas omfrågandeuppgift). Om du till exempel köper något på avbetalning, tar två SMS-lån hos två olika långivare, och ansöker om att få 30-dagars kredit i en onlinebutik kommer detta att resultera i fyra olika omfrågeuppgifter. Om du sedan begär in låneofferter från fem olika långivare för ett lån på 10 000 kronor som du överväger att ta är du plötsligt uppe i nio stycken omfrågeuppgifter.

pengarAtt det finns många omfrågeuppgifter registrerade på dig kan ligga dig i fatet när du ansöker om lån och krediter i framtiden. Detta även om du skötte den där avbetalningen till punkt och pricka, betalade tillbaka dina två SMS-lån i tid, aldrig utnyttjade krediten i onlinebutiken och bestämde dig för att spara ihop 10 000 kronor istället för att låna. De nio omfrågeuppgifterna ligger där i kreditupplysningsregistret och i många långivares ögon sänker de din kreditvärdighet. Du ses helt enkelt som en person som det är lite extra riskabelt att låna ut pengar till, trots att du har en välskött ekonomi.

På grund av detta är det många som söker efter lån utan UC för att slippa få omfrågeuppgift registrerade. Vad som är viktigt att tänka på i det här sammanhanget är att många av de olika kreditupplysningsföretag som är aktiva i Sverige delar med sig av information med varandra. Om du vänder dig till en långivare som gör kreditupplysning på dig hos kreditupplysningsföretag A, kan det alltså leda till att omfrågeuppgiften blir synlig även hos kreditupplysningsföretagen B, C, D och E. Att undvika UC är alltså inte en säker metod för att slippa få någon omfrågeuppgift synlig hos UC.

Vad göra?

  • Låna hos en långivare som gör kreditupplysningen hos ett kreditupplysningsföretag som inte delar med sig av omfrågeuppgift till andra kreditupplysningsföretag. Ett exempel på ett sådant kreditupplysningsföretag är CreditSafe i Sverige AB.
  • Jämför lån hos en webbsida som bara listar lån utan UC.
  • Låna hos pantbanken. Pantbanken gör inte någon kreditupplysning över huvud taget, eftersom de har det pantsatta föremålet som säkerhet för lånet.
  • Låna hos en långivare där du redan är kund och som kan tänka sig att avstå från att göra en ny kreditupplysning på dig eftersom du har skött dina tidigare lån hos dem helt perfekt. Detta fungerar vanligen endast för små osäkrade lån med kort avbetalningstid.
  • Låna via en P2PL-sajt där långivare inte använder sig av kreditupplysningsföretag.

Similar Articles

Räntekostnader för lån När man jämför olika lån är det viktigt att inte stirra sig blind på den nominella räntan, utan också ta en titt på den effektiva räntan eftersom
Hur kan man låna utan UC Vilka alternativ som är lämpliga för den som vill låna utan UC beror till stor del på varför man vill låna utan UC. Här nedanför kommer några
Hypotek – lån med ... Om man vill ställa något som säkerhet för ett lån utan att behöva lämna över detta objekt till långivaren kan man begagna sig av en lösning som