Bitcoin

Att köpa bitcoins

kop bitcoinInnan du kan komma igång med att köpa bitcoins behöver du en bitcoinplånbok.

Nästa steg är att hitta någon som är villig att sälja bitcoins till dig för ett pris du är villig att betala. Ni behöver också komma överens om storleken på transaktionen samt hur och när överföringen ska äga rum. Många transaktioner i bitcoins genomförs av personer som fixar allt det här på egen hand förhandlar direkt med varandra, men det finns också marknadsplaster att använda sig av för dig som vill bli matchad med lämpliga säljare och genomföra en mer standardiserad köpeprocess.

Bitcoinpriset kan gå upp och ner snabbt beroende på de senaste nyheterna om kryptovalutor.

Att köpa Bitcoin från andra individer på en handelsplats online

Att köpa bitcoin på en automatiserad handelsplats är ungefär som att köpa aktier på en automatiserad börs. Du matar in hur stor post du vill köpa och till vilket pris, och så matchas du med säljare som har lagt in säljbud som passar dina önskemål. Ni slipper alltså själva ta kontakt med varandra och förhandla om de olika parametrarna. Affären kan genomföras direkt på handelsplatsen. För att kunna betala måste du förstås först ha satt in pengar till ditt handelskonto hos handelsplatsen.

Att köpa Bitcoin från butiker online

Det finns butiker online där du kan köpa bitcoins utan att behöva vänta på att bli matchad med någon individuell säljare av bitcoins. Försäljningsföretaget äger själva bitcoins och säljer dem direkt till köpare istället för att bara agera mellanhand.

Ett exempel på en säljare som är populär i Sverige är bt.cx som accepterar transaktioner som görs via Swish och de flesta stora svenska internetbanker. Du kan alltså föra över svenska kronor från ditt bankkonto och få bitcoins i utbyte.

Att köpa Bitcoin i en fysisk automat

Det finns fysiska automater där man kan köpa bitcoins, men de är fortfarande ovanliga. I Sverige finns det i skrivande stund bara en som är igång och den ligger inne på Sup46 Safellos konto på Regeringsgatan 29 i Stockholm och är endast tillgänglig för personer som Sup46 Safello bjuder in till särskilda event.

I Danmark finns det två automater som båda ligger i pubbar som ingår i kedjan The Dubliner. Den ena befinner sig på Amagertorv 5 och den andra på Ny Østergade 14.

I Finland är utbudet betydligt större och det finns i skrivande stund över ett dussin automater som är igång, varav de flesta befinner sig i Helsingforsområdet. Anländer du sjövägen kan det vara bra att veta att en av automaterna står i västra terminalen i Helsingfors västra hamn; adressen är Tyynenmerenkatu 8. I denna maskin kan man både sälja och köpa bitcoins.

Innan du använder en fysiska automat för bitcoin-transaktioner, ta reda på exakt vilka avgifter som tas ut och hur de beräknas.