Aktiemäklare på nätet

När du ger dig in på aktiemarknaden kan valet av en onlineaktiemäklare ha stor inverkan på din investeringsupplevelse och dina resultat. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren handlare är det viktigt att välja rätt mäklare. I den här artikeln kommer vi att ta upp några exempel på punkter som man bör tänka på när man väljer en onlineaktiemäklare, så att man får en lösning som passar bra för ens finansiella mål och handelsstrategi.

Att välja rätt aktiemäklare innebär att väga flera olika faktorer mot varandra, baserat på din personliga investeringsstil och önskemål. Låt det ta tid, gör din hemläxa och stressa inte fram ett beslut. Ditt val av mäklare är grundläggande för din handelsresa och kan ha stor inverkan på din framgång på aktiemarknaden. Välj klokt för att säkerställa att dina investeringar får potential att växa under de bästa förutsättningarna.

Tänk igenom dina investeringsmål och din handelsstrategi

Börja med att veta vad du vill uppnå, vilken tidshorisont du har för ditt mål och vilken handelsstrategi du tänker använda. Är du ute efter att bygga en långsiktig portfölj, ägna dig åt day trading, inrikta dig på swingtrading, eller något helt annat?

Din strategi för handel och investeringar kommer att påverka vilken mäklare som passar bäst för dina behov. Den som planerar att ägna sig åt day trading, inklusive scalping, behöver en mäklare som ger tillgång till en supersnabb handelsplattform och som inte har en courtagéstruktur som äter upp vinsten när man gör massor av små köp och försäljningar under handelsdagen. Den som vill göra mer långsiktiga investeringar i aktier behöver inte oroa sig så mycket över hur snabb handelsplattform är, men behöver däremot säkerställa att de inte hamnar hos en mäklare som är inriktad på day traders och debiterar en avgift varje gång du håller en position öppen över natt.

Bedöm avgifter och provisioner

Kostnader kan äta upp dina vinster, så det är viktigt att förstå avgiftsstrukturen. Ta hela kostnadsbilden i beaktande, och kontrollera vad det skulle kosta att genomföra just din handelsstrategi hos den här mäklaren och använda någon av de metoder du föredrar för insättningar och uttag.

Vissa mäklare som är aktiva på den svenska marknaden har specialregler för nya klienter så att de ska kunna komma igång på bästa vis. Det finns till exempel mäklare och banker där du kan handla courtagefritt med svenska aktier tills värdet på din portfölj har nått upp till en viss nivå och/eller du varit klient hos mäklaren under en viss tid. Detta kan vara en bra lösning för småsparare som vill komma igång utan att se de små initiala insättningarna försvinna iväg på courtageavgifter. Som alltid är det dock viktigt att också titta på hur kostnadsstrukturen kommer att se ut senare, när välkomstperioden är över.

Utvärdera handelsplattformen

Gränssnittet på din handelsplattform kan förbättra eller försvåra din handelseffektivitet. Är plattformen användarvänlig? Erbjuder den mobilhandel? Testa plattformen genom ett demokonto om möjligt. Tillgänglighet och lättnavigerad är avgörande, särskilt för dem som handlar ofta eller på språng.

Kontrollera minimikraven för kontot

Vissa mäklare kräver ett minimumbelopp för att öppna ett konto, vilket kan vara en barriär för småsparare som just börjat och har begränsade medel. Ta reda på miniminivåerna för att säkerställa att de stämmer överens med din investeringskapacitet, så slipper du slösa tid på att utvärdera en mäklare som du ändå inte kommer vilja göra en första insättning till eftersom deras tröskel är så hög.

Det är också helt rimligt för småsparare att vara lite skeptiska och inte vilja göra en stor insättning till en mäklare de aldrig använt tidigare. Det är inte alls konstigt om man vill börja med att göra några mindre insättningar och utvärdera mäklaren innan man tar klivet till att göra en lite större insättning. Låt inte en mäklare pressa dig till att göra något du inte känner dig bekväm med.

Granska kundsupporten

Stark kundsupport kan vara en räddare i nöden, särskilt när du stöter på problem med ditt konto eller handelsplattform. Överväg mäklare som erbjuder support dygnet runt via flera kanaler som telefon, e-post och livechatt. Det är också värt att kontrollera recensioner för att se hur responsiv och hjälpsam mäklarens supportteam är. Du kan också kontakta supporten själv och ställa några frågor för att se hur den fungerar.

Några punkter att ta hänsyn till:

  • Kan du nå supporten via en metod du gillar, t ex telefonsamtal, e-post eller livechatt?
  • Finns det support på svenska eller på något annat språk du är okej med att använda?
  • Är supporten bemannad under de dagar/tider då du är mest trolig att handla? Om du till exempel huvudsakligen handlar sent på kvällen när barnen har somnat och kundsupporten bara är öppen under kontorstid kan du inte få hjälp snabbt om något problem inträffar.

Säkerhetsfunktionerna

Säkerheten är givetvis viktig, särskilt med tanke på hur vanligt det har blivit med hacking och bedrägerier. Se till att mäklaren har starka säkerhetsåtgärder på plats, såsom tvåfaktorsautentisering och datakryptering.

Läs recensioner

Andra användares erfarenheter kan vara guld värda, och recensioner och diskussionsgrupper online kan ge insikt i en mäklares tillförlitlighet och kvaliteten på deras tjänster. Ta dock överdrivet positiva eller negativa recensioner med en nypa salt och leta istället efter konsekventa mönster i feedbacken. Det finns flera bra sidor att läsa recensioner på såsom nätmäklare.se och aktiemäklare.nu

Du kan använda flera mäklare

Har man flera handelsstrategier man vill sjösätta kan det vara lockande att försöka hitta en mäklare som passar för alla, och det leder tyvärr ofta till att man hamnar hos en ljummen kompromisslösning. Har du fler än en handelsstrategi bör du överväga möjligheten att använda dig av fler än en aktiemäklare. Det kan till exempel vara så att en mäklare passar bäst för dina långsiktiga investeringar i den svenska aktiemarknaden, medan en annan passar bättre för din kortsiga handel med utländska aktier.