Tips för att sänka din elräkning

Elräkningen kan vara en rejäl utgift för ett hushåll och man kan spara mycket på att lyckas sänka den. Som en extra bonus blir hushållets miljöbelastning mindre. Här nedanför hittar du en stor samling tips på vad man kan göra för att minska sin elförbrukning. Vissa passar de flesta hushåll, medan andra är inriktade på hushåll som helt eller delvis använder sig av direktverkande el för att värma upp bostaden och hushållsvattnet. Förhoppningsvis kan du hitta något matnyttigt här nedanför oavsett vilken kategori du tillhör, och oavsett boendeform.

Enkla tips

  • elDet är fortfarande vanligt att placera en stor solid soffa framför värmeelementet. Detta är inte en bra idé ur energisynpunkt. Våg fundera igenom möbleringen av rummet. Måste alla möbler vara upptryckta längs väggarna, eller skulle det fungera med en annan lösning?Två soffor som står vända mot varandra mitt i rummet ser både snyggt ut och inbjuder till umgänge, och det går att lösa så att det även fungerar för filmkvällen.Om du vill ha kvar soffan framför elementen är vårt tips att du drar ut den en bit till från väggen, så att luften får större möjlighet att cirkulera.En annan lösning är att placera fåtöljer framför elementet istället för en hel soffa, eftersom luften då kan cirkulera i utrymmet mellan dem.
  • Värmeelementet placeras ofta under fönster, vilket i sin tur innebär att de helt eller delvis täcks av gardiner. Dra bort gardinerna så mycket som möjligt för att se till att luften kan cirkulera, eller byt till kortare gardiner som inte hänger framför elementet. Kanske skulle en gardinkappa kunna vara ett alternativ istället för sidogardiner som hänger ned?Ett annat alternativ är att ha tunna skira gardiner som luften kan passera igenom istället för tunga tjocka gardiner som blockerar luftcirkulationen.
  • Det är förstås inte bara soffor och gardiner som kan hindra luftcirkulationen framför värmeelementen. Har du andra saker framför värmeelementen som förhindrar luftcirkulationen? Försök hitta lösningar så att du får mycket fri luft framför samtliga värmeelement i bostaden.
  • Termostater kan fastna om man aldrig vrider på dem. Ha som rutin att vrida på de termostater du har tillgång till åtminstone några gånger per år.
  • Moderna LED-lampor är extremt energisnåla. Byt gradvis dina vanliga glödlampor mot LED-belysning i takt med att de går sönder.
  • Stäng av elektroniska apparater helt och hållet när de inte används, istället för att låta dem stå och dra ström i standby-läge. Enligt uppgift from EON står elektroniska apparater i standby-läge för cirka 2% av landets årliga årsförbrukning och kostar ett genomsnittlig hushåll 500 kWh per år.Standby-läge är vanligt hos en lång rad produkter, bland annat TV, DVD-spelare, digitalbox, spelkonsoler, datorer och laddare.Känns det jobbigt att behöva stänga av alla dina produkter med strömbrytaren istället för med fjärrkontrollen? Med ett grenuttag med 2-polig brytare kan du med ett enkelt knapptryck slå av samtliga energislukare som är kopplade till uttaget. Du kan alltså enkelt fixa så att TV, DVD, digitalbox, spelkonsol, etc i ”underhållningshörnan” kan slås av i ett svep. En liknande lösning kan ordnas vid hemmakontoret så att skrivare, scanner, laddare, etc kan slås av i ett svep.
  • Har TV:n i ditt hem en tendens att stå på även när ingen tittar? Koppla den till en rörelsesensor som ser till att den slås av när du går därifrån. En genomsnittlig 42-tums plasma TV drar cirka 300 – 400 W när den är i drift.
  • Idag har de flesta hem flera stycken laddare för elektriska apparater. Vad många inte tänker på är att dessa laddare drar en hel del energi även när de inte laddar något. Dra ur sladden när laddaren inte används, eller koppla den till ett grenuttag med 2-polig brytare så att du kan knäppa av strömmen till laddare som inte är i bruk.
  • Se över inställningarna på eventuell dator eller surfplatta. Står skärmen och apparaten på onödigt länge vid inaktivitet? Välj en bra energisparfunktionen – moderna apparater brukar ha flera olika att välja mellan så att du kan hitta någon som passar dig och dina vanor.Även en dator eller surfplatta i viloläge drar elektricitet, så stäng av apparaten helt om du vet att du inte ska använda den på ett tag.
  • Byt till ett snålspolande duschmunstycke. Traditionella munstycken spolar ut cirka 14 liter vatten per minut. Med ett välkonstruerat snålspolande duschmunstycke kan man komma ned till mindre än 7 liter vatten per minut utan att det känns som att man ”snålar på vattnet” i duschen. Om du brukar duscha varmt, vilket ju det flesta av oss gör, kan detta bli en rejäl besparing per år.
  • Låt inte kranar stå och droppa, utan byt packning direkt när du upptäcker att de har börjat småläcka.
  • Fyll tvättmaskinen helt (men proppa den inte knökfull) innan du tvättar. Att hålla på och småtvätta är ett stort slöseri på elektricitet. Om du ändå måste tvätta en liten omgång tvätt, ändra tvättmaskinens inställningar så att vattenmängden begränsas. (Det finns också moderna tvättmaskiner som känner av hur mycket tvätt som lagts i dem och automatiskt anpassar sig efter det.)
  • Ovanstående råd för tvättmaskinen gäller förstås även eventuell diskmaskin. Fyll rejält utan att överfylla innan du kör diskmaskinen.
  • Att torktumla kläder är praktiskt, men nöter på kläderna och förbrukar mycket elektricitet. Fundera över om det inte finns plagg som du lika gärna kan hängtorka.
  • Om du ska torktumla kläder eller torka dem i elektriskt torkskåp, se till att centrifugera dem på högt varvtal innan för att få ur så mycket vatten som möjligt. Det går visserligen åt en del elektricitet för att driva centrifugen, men det är effektivare än att låta torktumlaren eller torkskåpet ta hand om vätan.
  • Låt inte kläderna gå i torktumlaren längre än nödvändigt. Att övertorka kläder av ren slentrian är tyvärr vanligt. Detta drar både onödigt mycket energi och sliter på kläderna. Att fortsätta ha torkskåpet igång trots att kläderna redan är torra faller under samma princip.
  • Eldriven golvvärme och eldrivna handdukstorkare kan vara mysigt, men många har dem på dygnet runt och värmer upp hemmet mer än nödvändigt. Se över din konsumtion och fundera igenom när dessa produkter ska vara påslagna och när det är bättre att de är avstängda. Att till exempel ha handdukstorken på under sommaren när huset snarare är för varmt än för kallt är ett stort slöseri med elektricitet.

Tips som kräver lite mer

solcellerDen här kategorin vänder sig huvudsakligen till dig som kan tänka dig att göra vissa större åtgärder för att få ned din elförbrukning. Om du bor i hyresrätt är det förmodligen många tips i den här kategorin som du inte kan genomföra, men vissa av dem skulle du kunna tipsa din hyresvärd om.

  • Börjar det bli dags att göra något åt fönstren? Det finns nu för tiden treglasfönster som isolerar oerhört bra.
  • På 2000-talet blev den så kallade kombipannan väldigt populär, eftersom man kan använda både olja och ved i den, samt driva den på elektricitet. Nackdelen med kombipannan är just att den inte är optimerad för något särskilt bränsle, vilket sänker effektiviteten. Om det börjar bli dags att byta ut värmepannan i huset, jämför verkningsgraden för de pannor du överväger och välj en med så hög verkningsgrad som möjligt, även om det innebär att du begränsar dig till att bara använda en sorts bränsle i den.
  • Om du har vattenburen värme i hushållet kan det vara idé att installera en luft-vattenvärmepump som värmer vattnet. (Den kan även värma hushållsvatten till duschar etc.) Denna pump ska helst placeras i söderläge så att den får extra hjälp av solen.
  • Garagedörrar ger ofta dålig isolering jämfört med andra dörrar. Är din garagedörr ett läckande såll där värme försvinner ut?
  • Gå igenom tätningslisterna på fönster och dörrar en gång per år och byt ut vid behov. Om någon del av listen är trasig, byt ut hela listen.
  • Om du har en öppen spis kan en gjutjärnskassett hjälpa till att lagra värmen istället för att låta den försvinna ut.
  • Hur set det ut på vinden? Finns det något du kan göra för att förbättra isoleringen? Ta gärna kontakt med någon som är yrkesverksam inom området för att få tips och råd, för det är inte alltid lämpligt att göra vinden superisolerad utan att samtidigt se över ventilationen.
  • Dags att byta ut någon vitvara som kylskåp, tvättmaskin, torktumlare, etc? Välj energisnåla alternativ. Energideklarationen i butiken kan hjälpa dig att hitta rätt och se hur pass mycket du kan räkna med att spara per år. Du kanske till och med kan få råd att gå upp i prisklass och få en produkt av högre kvalité om det innebär att du får en mindre elräkning.
  • Ovanstående tips gäller även mindre hushållsmaskiner, även om besparingen inte brukar bli lika markant för bakmaskinen man använder två timmar i månaden som för kylskåpet som står på dygnet runt, året runt.
  • Det finns idag moderna torktumlare som känner av hur fuktiga plaggen är och anpassar sig därefter, istället för att köra på i ett visst antal minuter trots att tvätten blivit torr för länge sedan. Ett tips för när det är dags att byta ut torktumlaren.
  • Ha inte onödigt varmt hushållsvatten hemma. Det finns ingen anledningen att ha så varmt vatten att det går att bränna sig i duschen. Om du har tillgång till termostaten för hushållsvattnet, vrid ned den till drygt 60°C. Däremot bör man aldrig sänka temperaturen till under 55°C eftersom det gör att legionellabakterier trivs. (De trivs inte bra i kallvatten eller i vatten som är varmare än 55°C, däremot kan de föröka sig snabbt i halvvarmt vatten.)