Ethereum och kryptovalutan Ether (ETH)

Ethereum (ETH) är en innovativ digital plattform som använder blockkedje-teknologi för att bygga och köra decentraliserade applikationer (dApps). Sedan dess introduktion år 2015 har Ethereum revolutionerat blockkedjevärlden genom sina unika lösningar. På många sätt skiljer sig Ethereum från den välkända platformen Bitcoin som många andra kryptovalutor använder sig av, särskild vad gäller möjligheterna för utvecklare att bygga och distribuera smarta kontrakt och decentraliserade applikationer.

Vad är Ether (ETH)?

Sponsrade mäklare med handel i Ether

Kryptovalutan Ether (ETH) är ”native token” för nätverket Ethereum och fyller flera viktiga funktioner i nätverket, inklusive att driva dApps och kontrakt. Ehtereum är ett helt digitalt ekosystem och Ether är en drivande kraft i detta system. I dagligt tal är det många som kallar denna kryptovaluta Ethereum eftersom den är så stark associerat med nätverket Ethereum.

I skrivande stund är Ether den näst största kryptovalutan i världen (räknat i total marknadskapitalisering) och också den som har näst högst växelkurs gentemot USD. Endast Bitcoin rankar högre på de här två punkterna.

Grundläggande fakta om Ethereum

  • Ethereum är en open-source plattform baserad på blockkedje-teknologi med Distributed Ledger Technology (DLT). Blockkedjenätverket för Ethereum är mer avancerad än den som Bitcoin använder sig av.
  • Ethereum erbjuder ett antal unika fördelar jämfört med många andra blockchain-plattformar, inklusive ett välfungerande stöd för smarta kontrakt och automatiserade transaktioner. Smarta kontrakt (smart contracts) är kodskript som lagras i Ethereums blockkedja, och som verkställer automatiskt när vissa specifika förhållanden inträffar.
  • Decentraliserade applikationer kan byggas och köras på Ethereum, vilket ger individer, företag och organisationer möjlighet att skapa egna blockkedjanvändningar.
  • Ethereum är mer flexibelt och anpassningsbart än många andra blockchain-system. Detta beror på att dess programmeringsspråk tillåter utvecklare att skapa i princip vilken typ av app som helst, vilket är av stort värde för företag, organisationer och utvecklare. Utvecklare kan bygga decentraliserade appar, så kallade dApps. Enligt många analytiker kommer användningen av dAppar (på Ethereum och andra avancerade blockkedjenätverket) att ha ett stort inflytande på många olika områden framöver, inklusive bank- och finansvärlden, fastighetsbranschen, vetenskaplig forskning och utbildning, och hälsovården.
  • Decentraliserade finansiella tjänster (DeFi) baserade på blockkedjelösningar är ett koncept som inte är unikt för just Ethereum, men där Ethereum har varit drivande inom många nischer. DeFi är på stark frammarsch just nu och Ethereum ligger i frontlinjen.

ETH – spekulationshandle och investeringar

Precis som många andra kryptovalutor är Ether inte bara en valuta som används för att betala för varor och tjänster, utan det är också vanligt att den används för både kortsiktig spekulationshandel och mer långvariga investeringar.

Som med alla kryptovalutor, kommer investeringar i Ether med vissa risker. Priset på Ether är extremt volatilt och kan snabbt öka eller minska i värde. Dessutom, är Ethereum fortfarande en relativt ny teknisk lösning som kan vara svår att förstå och utvärdera för den genomsnittliga investeraren. Vidare kan dApps och smarta kontrakt vara sårbara för hackare, och sådana incidenter kan leda till att marknaden tappar förtroende för Ether och kursen dyker.

Ethereum är utan tvekan en av de mest spännande och revolutionerande teknologierna inom kryptokvaluta och blockchain-industrin idag. Med förmågan att skapa decentraliserade applikationer och smarta kontrakt erbjuder Ethereum en enormt potential för en rad olika branscher, och med detta ökar givetvis också marknadens intresse för Ether (ETH). Trots detta, bör man som med alla investeringar noga överväga riskerna innan man investerar i Ether och inte låta sig förblindas av möjligheterna.

Utvecklingen av Ethereum

För att bättre förstå en kryptovaluta och ett blockkedjenätverk är det bra att ha viss koll på hur det har vuxit fram.

Bakgrund

Ether (ETH) tillhör inte den första generationen av kryptovalutor som välde fram efter att Bitcoin börjat bli känt, utan sjösattes inte förrän 2015. Redan år 2013 beskrevs konceptet för Ethereum i ett white paper som publicerades av programmeraren Vitalik Buterin. Buterin argumenterade för att blockkedjeteknologin borde användas för mer än att bara flytta pengar hit och dit, och lyfte samtidigt fram att en mer utvidgad användning krävde ett annorlunda nätverk än Bitcoin. Som ett viktigt steg på vägen mot att skapa ett sådant nätverk utvecklade Buterin ett nytt, robust Turing-complete programeringsspråk.

Vem grundade Ethereum?

Förutom Vitalik Buterin kom även Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie och Amir Chetrit in i processen på ett tidigt stadium. I början av 2014 anslöt även Joseph Lubin, Gavin Wood och Jeffrey Wilcke, och de räknas också som medgrundare till Ethereum.

Utveckling

Den formella utvecklingen av Ethereum påbörjades i början av 2014. I samband med detta grundades också företaget Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse) och stiftelsen Ethereum Foundation (Stiftung Ethereum) – bägge i Schweiz.

För att kunna finansiera utvecklingen genomfördes en crowdsale på nätet där man kunde köpa Ether och betala med Bitcoin.

Premiär för Ethereum

Ethereum lanserades den 30 juli, 2015, då versionen ”Frontier” offentliggjordes. Detta var också dagen då genesisblocket skapades.

Hur ser framtiden ut för Ethereum och Ether?

Det är svårt att sia om framtiden, men många analytiker spår en ljus framtid för avancerade blockkedjenätverk, inklusive Ethereum, eftersom de erbjuder mer än det mer grundläggande nätverket Bitcoin. Ethereums gedigna stöd för smarta kontrakt och dApps innebär många fördelar.

Att Ether (ETH) är native token för Ethereum och en del av den grundläggande funktionaliteten där gör att ETH är mer än bara en kryptovaluta i mängden. Det finns idag en enorm mängd kryptovalutor som körs på Bitcoins nätverk, men ETH är native token för ett eget – mycket framgångsrikt – nätverk, vilket påverkar marknadens sug efter just ETH. Detta gör i sin tur att investerare också blir mer intresserade av Ether, vilket hjälper till att hålla priset uppe.