Samla dina lån

Att samla sina lån innebär att man tar ett större lån och använder det för att omedelbart betala av flera stycken smålån, så att man därefter sitter med ett större lån istället för många små. När man samlar sina lån brukar det också ofta finnas möjlighet att använda pengar från det större lånet för att betala av andra skulder som i strikt mening inte är lån, till exempel om man har en avbetalningsplan för parkeringsböter.

Några fördelar med att samla dina lån

Förhandla fram bättre villkor

samla lånEn mycket vanlig anledning till att man väljer att samla sina lån är att man har krediter med mycket ofördelaktiga villkor och önskar byta dem mot ett lån med bättre villkor. Det kan till exempel handla om att man sitter med kreditkortsskulder och SMS-lån där räntan är skyhög, och man kan spara mycket pengar varje månad genom att till exempel byta dem mot ett vanligt privatlån i bank. De pengar man sparar varje månad kan man istället lägga på att betala av lånet snabbare, vilket i sin tur ytterligare minskar de månatliga ränteutgifterna, så att man hamnar i en positiv ekonomisk spiral. Ju mindre du måste betala i ränta varje månad desto snabbare kan du amortera ned skulden.

Färre fakturaavgifter

Det är fortfarande vanligt att företag tar ut fakturaavgifter. Har du tio olika skulder och betalar 25 kronor styck i fakturaavgift varje månad är det 250 kronor per månad, och 250 kronor x 12 = 3 000 kronor per år. Det är alltså mycket pengar som försvinner iväg på fakturaavgifter som du istället hade kunnat lägga på att amortera ned skuldbördan.

Om man byter många småkrediter mot ett enda större lån blir det bara en fakturaavgift att betala varje månad, eller ingen fakturaavgift alls eftersom många av de större seriösa långivarna erbjuder lån där du slipper fakturaavgiften om du betalar e-faktura eller med autoöverföring.

Mindre risk att något ramlar mellan stolarna

Att jonglera många olika krediter och avbetalningsplaner varje månad ökar risken för att någon ska ramla mellan stolarna och inte bli betald, vilket i sin tur innebär kostnader i form av påminnelseavgifter, inkassoavgifter och dyligt. Det ökar också risken för betalningsanmärkning och att man hamnar hos Kronofogden.

Att byta många småskulder mot ett större lån förenklar administrationen rejält, och pengar som annars skulle ha lagts på onödiga straffavgifter kan du lägga på att amortera ned skulden fortare.

privatlån

Mindre stress

För många privatpersoner är det enormt stressande att ha många olika skulder, och risken ökar för att man ska ge upp och låta fönsterkuverten samlas på hög istället för att sköta avbetalningarna korrekt. Många som samlat sina lån har vittnat om hur mycket bättre de mår psykiskt efteråt och hur mycket skönare det är att ha EN avbetalningsplan att hantera istället för flera stycken. Man slipper också hamna i situationer där man till exempel börjar fundera på om man ska prioritera vissa inbetalningar framför andra, och så vidare.

Din privatekonomi ser bättre ut

Om du hamnar i en situation där du måste redogöra för din privatekonomi, till exempel för att du vill låna för att köpa bostadsrätt eller har sökt ett jobb där du ska hantera pengar, ser det vanligen bättre ut att till exempel ha ett privatlån á 150 000 kronor hos en bank än att ha massor av småkrediter här och där.

Att samla dina lån innebär också att din privatekonomi blir mer privat. Istället för att ha skulder till vissa specifika företag, landstinget, inkassoföretag etcetera har du ett samlat lån hos en bank eller motsvarande.