Vad är ett SMS lån?

Ett SMS lån, även känt som snabblån eller mobillån, är en form av kredit som kan erhållas via en snabb och enkel ansökningsprocess, ofta skickad via en kort textmeddelande (SMS). Dessa lån är vanligtvis mindre belopp, vanligtvis mellan 1000 och 10 000 kronor, och är utformade för att snabbt täcka tillfälliga finansiella brister.

SMS lån har ofta kort återbetalningstid och hög effektiv ränta. Att använda SMS lån kan bli mycket kostsamt. Om man ofta behöver tillgång till kredit för att klara sig genom tillfälliga akutsituationer bör man fundera igenom om det finns några andra, bättre, lösningar. Har man väldigt ojämna inkomster kan man till exempel behöva ta tag i sin budget, spara ihop till en buffert (om möjligt) och ansöka om en kortkredit eller liknande för att alltid ha ett låneutrymme beviljat i förväg som man kan använda sig av. För många i dagens samhälle är detta verkligen inte några enkla frågor att tampas med, men ofta finns det ändå något man kan göra för att förbättra situationen, och kommunens konsumentvägledare kan hjälpa till.

Varför kallas det för SMS-lån

Det här lånen kallas för SMS-lån, för när de slog igenom var de en ny lånetyp som man ansökte om via SMS och fick svar mycket snabbt (också via SMS). Nu för tiden är det vanligare att man ansöker via långivarens sajt på internet, men termen SMS-lån har hängt kvar.

När SMS-lånen slog igenom fyllde de en nisch som många saknade på den svenska lånemarknaden. Många banker beviljade inte smålån med kort återbetalningstid, utan erbjöd bara förhållandevis stora lån (t ex minst 20 000 kronor) med längre avbetalningstid. Dessa lån hade långa handläggningstider och krävde ofta en bättre kreditvärdighet än SMS-lånen. Befinner man sig i en akutsituation och behöver kontanter snabbt fungerar det inte bra med ett lån man behöver ansöka om på kontorstid och sedan får svar om flera dagar senare, så det är inte särskilt konstigt att SMS-lånen blev så populära, särskilt hos personer som inte har något kreditkort eller kontokredit att använda sig av.

Att ansöka om ett SMS-lån

Du ansöker antingen på det gamla viset, genom att skicka ett SMS, eller så använder du dig av formuläret på långivarens sajt.

Processen för att ansöka om ett SMS lån är oftast mycket enkel och snabb. Efter att du har skickat meddelandet kommer långivaren att granska din ansökan och om den godkänns, kommer pengarna att överföras till ditt konto inom några minuter. 

Vem kan ansöka om ett SMS lån?

De flesta SMS långivare har grundläggande krav för ansökande. Du måste vara minst 18 år gammal, ha en fast inkomst och ha ett svenskt bankkonto. Vissa långivare kan också kräva att du har en fast adress i Sverige, saknar synliga betalningsanmärkningar och att du inte har någon aktiv skuld hos Kronofogden.

Det finns långivare som har lägre krav och till exempel godkänner långtagare vars inkomst inte riktigt är fast eller som har synliga betalningsanmärkningar, men då brukar räntan bli extra hög.

Vad bör du tänka på innan du ansöker om ett SMS lån?

Trots att SMS lån kan vara en snabb och enkel lösning för omedelbara finansiella behov, bör de ansökas med försiktighet. De är kända för sina höga räntor och avgifter, vilket kan leda till att du hamnar i mer skuld om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Dessutom kan misslyckande med att betala tillbaka lånet i tid påverka din kreditvärdighet negativt. 

Det är därför viktigt att du noggrant överväger dina alternativ och din förmåga att betala tillbaka lånet innan du ansöker. Du bör också jämföra olika långivare för att hitta den bästa räntan och villkoren för ditt lån.

Det kan kännas smart och duktigt att välja en så kort återbetalningstid som möjligt, men var ärligt mot dig själv: kommer du att klara av det? Det är bättre att välja en något längre återbetalningstid som du klarar av än en kort återbetalningstid som du misslyckas med och där SMS-lånet leder till påminnelseavgifter, inkassoavgift, etc.

Sammanfattningsvis är SMS lån en snabb och enkel lösning för att täcka tillfälliga finansiella brister. Men det är nödvändigt att använda dem ansvarsfullt och att noggrant överväga din förmåga att betala tillbaka innan du ansöker.