Spara pengar genom att samla lån

Om man har många olika smålån kan man ofta spara en hel del pengar genom att ta ett nytt lån med bättre villkor som är tillräckligt stort för att lösa samtliga smålån, och därefter bara ha ett lån att att betala av på varje månad istället för att de kostsamma småkrediter man hade tidigare. Att göra såhär brukar kallas för att samla sina lån.

hur funkarFör att du ska kunna samla dina lån krävs förstås att det finns någon bank eller annat låneinstitut som är villigt att låna ut tillräckligt mycket pengar för att du ska kunna betala tillbaka alla småkrediterna. Har man en någorlunda välskött ekonomi brukar detta inte vara ett stort problem, inte ens om man har en väldigt lån inkomst. Om du kan visa hur mycket pengar du betalat av på alla småkrediter varje månad kan ju låneinstitutet se att du har betalningsförmåga, och de vill hellre att du betalar till dem än till en massa andra kreditgivare. Låneinstitutet förstår ju också att det kommer att vara enklare för dig att betala av om du slipper ifrån de höga räntorna som småkrediter har en tendens att ha.

Att samla sina lån är inte bara en fråga om ekonomi, utan kan också öka det psykologiska välbefinnandet. Istället för att få ”fönsterkuvert” från en hel bunt olika kreditföretag varje månad har man nu bara en enda inbetalning att göra, vilket känns mindre betungande. Det kan också vara så att man tidigare skämdes över att man hamnat i en situation med massor av fordringsägare och att man nu mår bättre eftersom man bara har en enda fordringsägare och den är ett seriöst låneinstitut.

Om du inte hittar den information du behöver på denna sida så rekommenderar jag att du besöker kreditguiden.se.

Här är några exempel på när det kan löna sig att samla sina lån

  • Du har flera olika småskulder med hög ränta, och du kan få ett banklån med lägre ränta.Exempel på skulder som brukar ha hög ränta är SMS-lån och kreditkortsskulder. Det är också vanligt att man kan köpa varor på avbetalning med ett avtal som innebär att man inte betalar någon ränta alls om man lyckas betala av hela skulden inom ett år, men om man inte har lyckats betala av skulden då så blir räntan på återstående belopp skyhög.
  • Du har lån som kostar mycket i administrationsavgifter.Det är inte ovanligt med långivare som tar ut en aviavgift på 25 kronor varje gång de skickar månadens inbetalningskort till dig. Har man flera olika lån med denna typ av avgifter kan det snabbt bli mycket pengar per månad. Om man samlar sina lån blir det bara en inbetalning att göra varje månad, vilket minskar ned kostnaden markant även om banken skulle ta ut en aviavgift.
  • Det har blivit jobbigt för dig att administrera alla småkrediter.Du bör definitivt överväga att samla dina lån om det har börjat bli jobbigt för dig att administrera alla smålånen. Om du glömmer bort att göra vissa inbetalningar, får påminnelser som kostar extra pengar, och riskerar att blir skickad vidare till inkasso eller kronofogden måste du agera och göra något åt situationen snarast för att inte dras ned i en skuldfälla.
  • Du har flera lån med väldigt kort avbetalningstid och inser att du inte kommer att kunna betala tillbaka dem i tid.En låneinstitution som låter dig samla dina lån kan ofta erbjuda en betydligt längre avbetalningstid än vad som är fallet för till exempel SMS-lån. Du måste visserligen betala under längre tid, men du får ned den månatliga utgiften och chansen för att du ska lyckas betala av hela lånet utan påminnelseavgifter, inkasso och prickar i din kreditupplysning ökar.
  • Du vill göra dig själv skuldfri väldigt snabbt

Om ditt mål är att bli skuldfri väldigt snabbt, till exempel genom att skära ned på övriga utgifter under en period och nästan bara fokusera på att betala av på skulderna, är det väldigt bra att samla lånen först. Pengarna du sparar genom att få ned räntan och få bort aviavgifter med mera kan du lägga på att betala ned själva skulden, vilket gör att du blir skuldfri tidigare. Det blir snabbt en positiv spiral uppåt, eftersom snabbare avbetalning gör att beloppet som räntan baseras på blir mindre, vilket gör att pengar som annars skulle ha gått till räntebetalning nu kan användas till en ännu större amortering, och så vidare.

  • Du vill kunna ta ett större lån i framtiden.Om du vill kunna ta ett större lån i framtiden, till exempel för att kunna köpa en bostad eller bil, kan massor av småkrediter utgöra ett problem, även om du betalar av på dem varje månad. Det ser helt enkelt inte bra ut när den potentiella långivaren tittar på din kreditupplysning och hittar massor av fordringsägare. Det kan hända att du nekas att låna, att du bara får låna ett mindre belopp, eller att du erbjuds ett lån med högre ränta än normalt.

Så här gör man

  • Börja med att göra en sammanställning över alla dina skulder, stora som små. Skriv upp hur stora de är, vad räntan är och vilka andra avgifter som tillkommer.
  • Flera låneinstitut online har kalkylatorer tillgängliga där du enkelt kan räkna ut vad du skulle kunna spara genom att samla dina lån. Besök flera olika låneinstitut och se vilket som verkar passa dig bäst. Jämför alltid villkoren hos flera olika alternativ istället för att välja första bäst.
  • Var försiktig med att skicka in någon formell låneansökan. Om du skickar in låneansökningar till flera olika låneinstitut kan det se dåligt ut eftersom var och en förmodligen kommer att ta en kreditupplysning på dig och detta kommer att registreras hos kreditupplysningsföretagen.Det är bättre att bara skicka in en lös förfrågan om mer information till några olika låneinstitut, så att du kan bli kontaktad av deras representanter för att gå igenom din specifika situation och se vad de har att erbjuda. Gör inte någon formell låneansökan förrän du har bestämt vilket låneinstitut du helst vill låna hos.
  • Var inte rädd för att förhandla. Du kanske kan få ned räntan lite, eller så kan långivaren bjussa på uppläggningsavgiften för det nya lånet.