Tips för att spara pengar i köket

  • Det är ofta när man är trött och har ont om tid som man lägger dyra pengar på färdiglagad mat eller köper något trist halvfabrikat att slänga i micron. Var din egen räddare i nöden genom att laga storkok och frysa in i lagom portionsförpackningar. Laga gärna något du vet att du skulle älska att äta när du är trött, stressad och huvudvärken börjar göra sig påmind. Så om lasagne är din favoriträtt, fyll inte hela frysen med supernyttig grönkålssoppa utan se till att det även finns några bitar lasagne som bara är att värma.
  • matTillverkarna av rengöringsmedel gör sitt bästa för att våra köksskåp ska svämma över av olika produkter, var och en nischad för ett väldigt specifikt användningsområde. Men sanningen är att man kan komma väldigt långt med såpa och vinäger/ättika. Ha såpa och vinäger/ättika som bas, och köp bara till något annat rengöringsmedel efter att du identifierat att du verkligen behöver det och att det du ska göra inte går att genomföra utan det.Istället för att ha ett städskåp eller underskåp som svämmar över av produkter du köpte för att de såg lockande ut i butiken och utlovade guld och gröna skogar, kommer du att ha ett minimalistiskt städskåp som bara innehåller det du absolut behöver. Detta gör också att du enklare får överblick över vad du faktiskt har, och risken är lägre att städskåpet förvandlas till ett stökskåp.
  • Att köpa storpack kan kännas lockande om man erbjuds ett bra pris, men kommer du verkligen att hinna äta upp maten innan den blir dålig? Att köpa mat som sedan får slängas är inte en bra ekonomisk princip.I vissa fall kan det vara idé att köpa storpack och dela in det i mindre förpackningar för att hålla maten fräsch, särskilt om man har plats i frysen och varan lämpar sig för frysning.
  • Ett bra alternativ för att spara både tid och pengar är att beställa matkassar på nätet. Besök Matkasse.se för att se vilka alternativ som finns. Du sparar mycket tid och energi, du behöver inte planera middagar och du varken handlar eller äter mer än du behöver.
  • Brukar brödet hinna bli gammalt i ditt kök? Dela limpan på hälften. Skiva den en hälften och frys in. När du har ätit upp den första halvan av limpan kan du ta ut resten av limpan skiva för skiva och rosta i takt med att du blir hungrig. Halva limpan äts alltså färsk, medan den andra halvan äts som rostbröd. Har du ingen brödrost? En skiva bröd värmd i ugnen med grilleffekten på smakar mums. Fruset bröd passar också bra till varma mackor.
  • Storstäda alla förvaringsskåp i ditt kök, inklusive kyl och frys, och organisera dem. Det är inte helt ovanligt att svenska kylskåp innehåller tre halvfulla ketchupflaskor, två påbörjade brukar med tacosås, och så vidare. Genom att skapa ordning och överblick kan du enklare hålla koll på vad du har, äta upp det innan det blir dåligt, och undvika onödiga köp i butiken.
  • frys grönsakerBörjar grönsakerna se lite ledsna ut? Istället för att slänga dem, hacka och frys in. Nu har du en bas till en grönsakssoppa. Ett annat alternativ är förstås att laga till soppan direkt om du har allt som behövs hemma. Då kan du frysa in soppa i portionsförpackningar och vips så har du ordnat lunchlåda för många dagar framöver.
  • Hur mycket porslin äger du? Och hur mycket av det använder du oftare än en gång per år? Om du har en massa finporslin sparat som du nästan aldrig använder, överväg att sälja det istället för att låta det vara hyllvärmare. Investera pengar i något som du vet kommer att spara dig pengar i köket, till exempel den där vassa kniven av hög kvalité som gör att du slutar köpa dyr färdighackad lök.Ett annat alternativ är förstås att börja använda finporslinet oftare. Njut av att dricka en kopp te i gammelfarmors vackra tekopp istället för att ha den nedpackad i en låda. Pigga upp torsdagskvällens löksoppa genom att servera den i en flott soppterrin. Om du är en julfantast, plocka fram julporslinet redan första advent och julmys en hel månad istället för att bara använda det på julafton. Ja, det finns en viss risk för att saker råkar gå sönder om du börjar använda dem oftare, men då har du ju i alla fall haft glädje av föremålen istället för att bara spara på dem till barnbarnen (som kanske inte alls förmår uppskatta gammalt porslin).Att börja använda finsakerna i vardagen kommer inte direkt att spara dig pengar, men kan göra att övriga sparkrav känns enklare att genomleva. Den hemgjorda pyttipannan av rester kommer definitivt att upplevas som mindre påver om du avnjuter den på dina ärvda tallrikar från älskade gammelfaster.