Billigare semester

Det finns mycket man kan göra för att få ned sina semesterkostnader utan att behöva ha en torftig semester. Det finns definitivt inte någon garanti för att något man öser pengar över blir en bättre upplevelse. Tvärt om kan det vara den där härligt avslappnade dagen i blåbärsskogen som man minns när hösten kommer, snarare än den dyra flygresan i förstaklass som man ändå huvudsakligen sov sig igenom. Här är lite olika tips på vad man kan göra för att få till en billigare semester, förhoppningsvis kan du hitta några guldkorn som passar dig.

Jämför priser online

semesterDet finns idag gott om sajter online där man kan hitta priser på flygbiljetter, hotellrum, paketresor, etcetera. Tyvärr finns det inte någon perfekt sajt som vi kan rekommendera för alla semesterfirare eftersom de olika sajterna har olika styrkor och svagheter. Den som har absolut bäst erbjudanden för afrikanska safaripaketresor kan vara helt oduglig på att hitta billigt flyg inom Europa och vice versa. Det är därför bäst att ta en titt på flera olika sajter innan man fattar något beslut.

När man jämför olika erbjudanden är det viktigt att kontrollera exakt vad som ingår. Det som verkar vara den billigaste lösningen kan visa sig bli dyr om det tillkommer skatt och diverse avgifter. Om man ska köpa flygbiljetter är det till exempel viktigt att kontrollera om skatt ingår i priset, samt hur mycket bagage du får ta med dig. Att behöva betala extra för att få med sig allt sitt bagage kan snabbt bli dyrt.

Långt i förväg eller sista minuten?

Generellt sett brukar man kunna få bäst priser om man antingen bokar sin resa väldigt långt i förväg eller har is i magen och bokar i absolut sista minuten. Vilken strategi som dig passar bäst beror förstås på din personliga situation.

All-inclusive?

All-inclusive kan vara ett enormt prisvärt alternativ eller ett totalt slöseri med pengar. Innan du bokar en resan som är all-inclusive, försök hitta omdömen från andra som gjort samma resa för att försöka luska ut om du kommer att gilla det som erbjuds eller om du kommer att sticka iväg för att äta på en oberoende restaurang varje dag. Det är också viktigt att ta reda på exakt vad som ingår i all-inclusive, både vad gäller mat och dryck och vad gäller andra saker, till exempel aktiviteter och tillgång till surfingbrädor, paddelbåtar, snorkelutrusning, etc.

Var särskilt noggrann med att kolla upp saker i förväg om du har särskilda kostkrav, till exempel på grund av allergi, intolerans, trosuppfattning eller diet.

Lär dig laga landets mat

billig resaVissa resmål har mängder av prisvärda restauranger som man kan äta sig igenom för en billig penning, men det finns också resmål där restaurangerna är dyra turistfällor med trist eller till och med hälsofarlig mat. Genom att göra lite research i förväg bör man kunna bedöma vilken kategori den tänkta destinationen faller inom. Om du tänker styra kosan någonstans där utbudet av restaurangmat inte är särskilt bra, överväg att ordna ett boende där du har tillgång till kök, även om det bara är ett litet mini-kök med två kokplattor och ett pyttekylskåp. Att kunna gå på de lokala matmarknaderna och botanisera bland inhemska ingredienser är bra mycket trevligare än att ständigt vara hänvisad till turistrestauranger av undermålig kvalité. Förbered dig gärna genom att läsa på lite om den lokala matkulturen innan du far och ha några recept på lager.

Håll koll på mobiltelefonkostnaderna

Att använda sig av mobiltelefonen utomlands kan snabbt bli dyrt, särskilt om man använder internet mycket eller ringer långa telefonsamtal.

  • Kontrollera alltid i förväg exakt vad olika tjänster kostar hos din mobiloperatör, i det land eller de länder du kommer att befinna dig i på semestern.
  • Ibland är det bäst att helt stänga av mobildata, dataroaming och liknande under hela utlandsvistelsen så att inte någon automatiskt uppdateringsprocess kickar igång och börjar ladda hem saker utan att du märker det.
  • Stäng av röstbrevlådan.
  • Har hotellet gratis WiFi? Koppla upp din telefon mot internet via WiFi istället för att gå via din mobiloperatör. Använd Skype, Viber, Facebook eller liknande för att ringa.
  • Att skicka SMS är vanligen billigare än att ringa telefonsamtal.

Flexibla datum

Det finns söksajter online där du kan söka efter resor inom ett visst tidsspann istället för att söka på två specifika datum för utresa respektive hemresa. Genom att vara flexibel med datumen kan man ofta spara en hel del pengar, även om det bara rör sig om att flyga på en tisdag istället för att försöka komma med flyget på måndag morgon när alla jobbpendlare ska ta sig till storstaden.

Flexibel destination

Vill du absolut till Grekland eller skulle vilken solig destination med badstrand fungera bra för dig? Eller kanske vill du bara komma bort nästan vart som helst för att få se något nytt?

Det finns söksajter online där du kan söka efter resetyp istället för att ange en viss destination. Du kan till exempel söka på solresa, stadsresa eller äventyrsresa istället för att uppge exakt vilken stad flygplanet ska landa i. Det brukar också gå att lämna fältet öppet och söka efter diverse olika resor som är tillgängliga under en viss period eller för ett viss maxbelopp.

Reseförsäkring

Priset för en semester kan i en handvändning bli enormt högt om du råkar ut för något på resmålet som gör att du behöver dyrbar sjukhusvård, hjälp av advokat eller kanske sjuktransport hem med ambulansflyg. Ambulansflyg från Thailand till Sverige kan lätt gå lös på över 900 000 kronor. Även om du själv tycker att du är i skick att flyga reguljärt (eller vanlig turistcharter) så kan flygbolaget neka dig att gå ombord om de anser att du är för sjuk för att flyga med vanligt flyg. Det är alltså extremt viktigt att ha en reseförsäkring om man inte vill riskera att sabotera sin ekonomi för lång tid framöver.

Om du ska vara bortrest en kortare tid är det troligt att den reseförsäkring som ingår i din hemförsäkring räcker, men kontrollera alltid detta inför resan för att vara säker på hur det står till.

Om du behöver en separat reseförsäkring kan du börja med att ta en titt i plånboken och se vilka betal- och kreditkort du har. Vissa kortföretag ger dig en reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Även här gäller det att ta reda på fakta i förväg och inte bara hoppas på att man är skyddad.

Hemester

Måste du få miljöombyte eller är det egentligen bara lugn och ro och nya upplevelser du behöver för att få ny energi av din semester? På senare år har hemester blivit ett begrepp, det vill säga att man stannar hemma under sin semesterledighet och upptäcker vad närmiljön har att erbjuda. Ta på dig turistglasögonen och se vad som finns att upptäcka i dina hemtrakter. Vi är ofta väldigt dåliga på att ta tillvara allt vi har omkring oss, oavsett om det gäller museum, nöjesfält eller det lokala kallbadhuset.

Med pengarna man sparar genom att inte åka iväg någonstans kan man ofta unna sig en rejäl guldkant under hemestern. Kanske gå och äta på den där restaurangen du suktat efter men tyckte var för dyr? Eller lägga pengar på ett månadskort i lokaltrafiken och åka kors och tvärs dit du känner för just den dagen?

Ett bra tips för den som vill förena nytta med nöje och bor i närheten av en högskola eller universitet är att kontrollera vilka sommarkurser de erbjuder. Semesterledigheten är en perfekt tid för att förkovra sig i det där ämnet som verkar så intressant om men som man aldrig riktigt har tid att ta tag i under arbetsveckorna.