Finansiell rådgivning

I Sverige finns en hel uppsjö av s.k finansiella rådgivare, som hjälper privatpersoner med allt från låneansökningar till ränteförhandling, pensionsförvaltning och mycket mer. Många blir uppringda av rådgivara, en del får erbjudanden på sin mail och reklam haglar över nätet och TV för att locka dig som privatperson till en tjänst. Vi tänkte därför reda ut begreppet och framför allt lyfta ämnet låneförmedlare, en bransch som verkligen blomstrar i Sverige.

tjej söker finansiell rådgivning

Vad är en finansiell rådgivare?

En finansiell rådgivare har som uppgift att med sin erfarenhet och kunskap, vägleda konsumenten till ett sunt, ekonomiskt val för finansiering och investering. Detta är naturligtvis väldigt flyktigt då det kan innebära många saker för din privatekonomi. Rådgivning för investering är ingenting annat än en kvalificerad gissning och ibland kan rådgivaren vara partisk och tjäna olika mycket pengar beroende på vart du väljer att investera. Detta är ett mycket brett område där vi överlag rekommenderar dig att vara försiktig.

Samtliga rådgivare måste vara registrerade hos Finansinspektionen för tillsyn och denna registrering är förenad med ett antal lagar och regler som rådgivaren måste följa, allt för din trygghet som konsument. Bland reglerna finns kompetenskrav, dokumentation, rådgivning enligt god sed för konsumentens bästa, att rådgivaren även ska kunna avråda förslag från konsumenten samt att du som konsument är berättigad skadestånd om rådgivaren agerat vårdslöst.

Låneförmedling

En låneförmedlare agerar mäklare åt dig och jobbar för att du på enklast sätt ska få ett så billigt och bra lån som möjligt utefter ditt behov och dina förutsättningar. Ett stort antal banker och kreditbolag är anslutna till låneförmedlaren och denne ska enligt tjänsten syfte, hjälpa dig att göra det bästa valet av bank. Låneförmedlaren måste också vara registrerad hos Finansinspektionen och således kan denne också erbjuda ekonomisk rådgivning.

Man ska dock skilja på ekonomisk rådgivning, vägledning och information. Exempel på vad som inte hamnar inom Finansinspektionens ramar för regler och lagar är webbplatser som erbjuder jämförelsetjänster och information, under förutsättning att du som konsument inte blir direkt rekommenderad en viss bank eller vilseledd på något vis. Ett exempel på en webbsida som erbjuder opartisk information är Lanapengarguiden.se och den huvudsakliga anledningen till att webbsidan och företaget bakom inte räknas som en förmedlare eller rådgivare, är att ingen direkt rådgivning erbjuds och du som konsument avgör själv hur du vill tolka informationen och vilka beslut du tar.

låna pengar guiden

Fördelar och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med att anlita en låneförmedlare, men fördelarna är många fler och väger faktiskt tyngre för de flesta.
Fördelar:

  • Du behöver bara göra en enda ansökan hos låneförmedlaren och du vet att den når ett 20-tal banker
  • En enda kreditupplysning tas hos låneförmedlaren, fast att din ansökan behandlas av flera banker
  • Bankerna vet att din ansökan når flera banker, vilket sätter större press på varje bank att erbjuda en låg ränta
  • Tjänsten är kostnadsfri för dig som konsument, det är bankerna som får betala för att få vara anslutna
  • Du får själv välja vilken bank du vill av de låneförslag som erbjuds efter din ansökan

Nackdelar:

  • Låneförmedlaren kan (om denne vill) välja vilka banker som din ansökan ska skickas till, som gynnar låneförmedlaren mer än andra
  • Du får ingen personlig kontakt och relation med en bank du lånar hos